Természetes tisztítószer házilag!

Szódabikarbóna
Szódabikarbóna, de mi is az?
2020-04-04
Mézes hajpakolás
Szuper házi hajpakolás és arcpakolás titka a Méz!
2020-04-25
Természetes tisztítószer citrusokkal

Biztosan számodra is fontos, hogy kevesebb élelmiszermaradék landoljon a kukában. Jó megoldás, ha van otthon komposztálód, de még jobb, ha amit lehet újra hasznosítasz. Mielőtt az élelmiszer maradékot komposzttá változtatnád, nézzük meg, hogyan lehetne újra felhasználni azokat a gyümölcs hulladékokat, amelyeket már nem eszel meg. Elárulom: kellemesebb illatú háztartási tisztítószert készíthetsz belőlük.

Házi tisztítószer készítése a zöldebb háztartás számára: Citrusos tisztítószer  

Citrom

Sokféle módon felhasználhatod a maradékot. A citrushéjat, a maradék gyógynövényeket és fűszereket  illatos háztartási tisztítószerekké változtatni olyan régi klasszikus megoldás, amelyet a nagyszüleink többsége készített. Ezek a tisztítószerek természetesek, nagyon olcsók és minden a háztartásban használhatók még ruhák folttisztítójaként is.

A kereskedelemben kapható háztartási tisztítószerek gyakran erős szagúak, és szűk térben belélegezve kellemetlen tüneteket okozhatnak, mint fejfájás, émelygés, légszomj. Érdemes ezeket az anyagokat eltávolítanod otthonodból. A citrus-ecet alternatíva olcsóbb, biztonságosabb és sokkal jobb a környezet számára.

Az ecet szintén egy természetes fertőtlenítőszer, amely eltávolítja a vízkövet, a penészt, a baktériumokat, és remek zsíroldó. Megvásárolható néhány száz forintért 1 liter. A citrusok héja friss illatot ad, de tartalmaznak olyan gomba- és baktériumellenes olajakat is, amelyek révén ezt a tisztítószert biztonságosan alkalmazhatod, és természet adta lehetőségek kihasználásával megóvhatja családod egészségét.

Vigyázz, ha ecetes alapú tisztítószert használsz, mivel savas, így megfestheti, elszínezheti a porózus kőlap felszínét, mint például a márványt vagy a gránitot. Így az ilyen felületekre nem ajánlom a használatát. A természetes citrusos tisztítószered tárolására keress vegyszerálló permetezőfúvókával rendelkező üveg palackot, (spray palack). Fontos, hogy tiszta és üres legyen. Semmiképp ne keverd össze más tisztítószerrel.

Saját citrusos tisztító elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged:

Egy nagy, széles szájú üvegbe például befőttesüvegbe helyezd a következő citrusféléket: ecet, citrusok héját beleértve a narancsot, citromot, mandarint, lime vagy grapefruitot, valamint gyógynövényeket vagy fűszereket (nem kötelező).

Természetes tisztítószer készítése lépésről lépésre.

Természetes tisztítószer citrusokkal

Töltsd meg üveget maradék citrushéjjal. A tél tökéletes idő a citrom-, lime- és mandarinhéj gyűjtésére. Önts rá annyi ecetet, hogy tele legyen az üveg. Ha marad még hely az üvegben, mert kevés citrushéjat gyűjtöttél, pár nap elteltével adhatsz még hozzá.

Fűszereket vagy megmaradt gyógynövényeket is rakhatsz az oldathoz, így az még hatékonyabbá és illatosabbá válik a házi tisztítószered. A különböző a kombinációk végtelenek. Például a rozmaring és a fahéj illóolajat is tehetsz bele, ami lélekmelengető, kellemes, üdítő illatot adnak az elkészült természetes tisztítónak.

Miután minden összetevővel megtöltötted az üveget, illatosítottad fűszerekkel, gyógynövényekkel, hagyd az üveget állni néhány hétig. Ezután szűrd le és jól nyomkodd ki a héjakból a maradék folyadékot, ecetet – amit magába szívott. Használj tölcsért és öntsd a tisztító folyadékot egy spray palackba, majd hígítsd fel egy kevés vízzel.

Természetes tisztítószer felhasználása

A frissen készített természetes tisztítószeredet többféleképpen használhatod a háztartásodban.

Szórd meg a vágódeszkádat, vagy a tűzhely felületét egy kis szódabikarbónával, majd permetezd be az elkészült citrusos tisztító oldattal. Olyan makacs foltokat is mint a gyümölcs-, hús-, fűszer- foltok, elszíneződések, de a tűzhely tetejére égett zsír és kicsöppent folyadék maradékokat is hatékonyan eltávolítja.

Miután kipróbáltad ezt a remek természetes tisztítószert, folytasd a citrusok héjának gyűjtését és praktikus felhasználását. Olcsó és hatékony, valamint a növények újrahasznosításával környezetedet is óvod.

A legkevesebb hulladékot termelő, fenntartható életmód nem az, hogy megfosztjuk magunkat azoktól a dolgoktól, amelyek megkönnyítik az életünket. Arról szól, hogy minimalizáljuk a felesleget, és találékonyan bánunk azzal, amink van: csökkentjük a felesleges, pazarló és néha káros szokásainkat. Amilyen környezetbarát megoldás számunkra jó, az a bolygó számára is jó! Ugye milyen egyszerű😊

Válassz illóolajat a tisztítószeredhez

Ajánlom figyelmedbe a shopban is megvásárolható édesnarancs illóolajat,

vagy a kevésbé ismert, de fantasztikus Édes, fűszeres, gyümölcsös illatú Kubeba illóolajat.

És a citrusos takarítás után ne felejts el kezet mosni citrusos olívaolaj szappanunkkal: 😊

Comments are closed.