Szódabikarbóna, de mi is az?

Kókuszolaj
Kókuszolaj arcra, hajra
2020-03-26
Természetes tisztítószer citrusokkal
Természetes tisztítószer házilag!
2020-04-16
Szódabikarbóna

A szódabikarbóna eredetét kevésbé ismerjük, ami felveti a kérdést: Valóban ez a csodaanyag olyan környezetbarát? Mit gondoltok?

A szódabikarbónát bányászat útján a talajból nyerik nahcolit és trona ásványok formájában. Az ásványokat nátrium-hamuvá (a.k. kalcium-karbonáttá) finomítják, majd többek között ehető szódává (a.k. nátrium-hidrogén-karbonát) alakítják. Ennek nagy része az Egyesült Államokból származik, amely a világ legnagyobb trona készletével rendelkezik. A közeljövőben nincs veszélye az ásványi lelőhelyek kimerülésének.

Ha a nem mérgező anyagok használata vagyis a zöld otthon megőrzése a prioritásaid között szerepel, akkor valószínűleg van egy zacskó szódabikarbónád, amely ott lapul a szekrényedben. Talán, mint nálam, több csomaggal is van: egyet a konyhában, egyet a fürdőszobában tartok. 😊 A szódabikarbóna mindenhol és nagyon sokrétűen felhasználható. Tisztítja az otthonodat, szagtalanítja a bútorokat, hámlasztja a bőrt, megöli a penészt és csiszolja, fényesíti az ezüstöt.

Szódabikarbóna hajra

Ha zsíros vagy korpás hajad, akkor csak keverd össze egy kis langyos vízzel a szódabikarbónát, és már használhatod is. Hagyd hatni 2-3 percet a hajadon, majd öblítsd le. Eltávolítja a zsírt, a korpát és sokkal természetesebb, mint sok egyéb mesterséges anyagokkal teletömött, méregdrága sampon. Érdemes hajmosás előtt egy keveset a csuklódnál a bőrödre dörzsölni, így láthatod ha bármilyen allergiás reakciót vált ki, bár ennek egészen kicsi az esélye. Allergia esetén természetesen ne használd a szódabikarbónát. Ezt a “csuklóradörzsölős” módszert érdemes minden, új a bőröddel kapcsolatba kerülő anyagnál (testápoló, cellulit elleni krém, sampon) elvégezni. Hajtípustól függően érdemes lehet hajbalzsamot használni a szódabikarbónás mosás után.

Szóda

Alkalmas a kellemetlen szagok ellen?

Nemcsak haj mosására, hanem dezodor készítésére is használhatod! Alkalmas rá, hogy kiszívd a kellemetlen szagokat és foltokat a edző ruháidból. Megdöbbentő, hogy mennyire hatékony, havonta egyszer beszerzem a mindennapokhoz szükséges mennyiséget. Egy extra nagy csomagot szoktam ketté osztani. A shopból te is megrendelheted háztartási célokra a szódabikarbónát.  A saját célú beszerzésnél mindig gondolok rátok is, így többet rendelek, hogy a kézműves szappanokkal együtt ezt a közkedvelt terméket is beszerezhessétek. 😊

Hogyan fedeztem fel a szódabikarbónát?

Nagyon zavart, hogy nem tudtam semmit arról, hogy honnan származik a szódabikarbóna. Fenntartható módon állítják elő? Hol és hogyan készül?

Sorolhatnám még a bennem felmerülő különböző kérdéseket, melyek szerintem minden kíváncsi és valami újra, természetesre nyitott személyben egy új anyag használata előtt megfogalmazódnak.  Utánanéztem, hogy a szódabikarbónát bányászat útján ásványokból nyerik és dolgozzák fel. Részletesen tanulmányoztam a szódabikarbóna előállításának lépéseit is és ekkor próbáltam ki különböző felhasználási módjait is.

Fogyasztóként kell-e aggódnunk a bányászat következményei miatt?

Mindennek van ökológiai lábnyoma ezen a földön, és minden terméknek gyártási költségei vannak, így a szódabikarbónának is. Azonban a szódabikarbóna helyettesíthet számtalan más vegyianyagot, például: sokkal rosszabb, laboratóriumi körülmények között előállított anyagot helyettesíthet mindennapi életünkben.  Ezekkel szemben továbbra is jó választás marad számunkra a zöld megoldások terén.

Más szavakkal: használhatjuk tovább a szódabikarbónát életünkben anélkül, hogy szörnyen bűnösnek éreznénk magunkat. 😊

Szóda-nátrium-hidrogén-karbonát

Személy szerint azok táborát erősítem, akik az egészséges egyensúlyt próbálják megtalálni, tehát mindenben keresi azt a középutat, mely a jelenlegi életmódunkban, jelen körülmények mellett a lehetőségeinkhez mérten szem előtt tartva a természetet és minden szépségét, megpróbálja megóvni, de felismeri azt, hogy vannak dolgok melyeket nem zárhatunk ki teljesen az életünkből akár mennyire is káros környezetünkre. És ne feledjük, hogy a szükség nagy úr…

Szódabikarbóna és ecet együttes alkalmazása

Fel van adva a lecke! Rengeteg leírást, és videót találni az interneten az ecet és a szódabikarbóna összekevert, együttes használatáról erős szennyeződések (vízkő, zsíros szennyeződések) feloldására vagy duguláselhárítási céllal. Vajon tényleg egy szuperhatékony tisztítószert kapunk az összeöntögetés révén? Kipróbáltam és a tapasztalatom az volt, hogy látványos, habzós kémiai reakció során inkább kioltják egymás hasznos tulajdonságait. Ezért inkább azt javaslom hogy külön használd őket. Persze, ha éppen kémia órát tartasz a gyermekednek, akkor szemléltetésre tökéletes. 🙂

További felhasználási ötleteket a szódabikarbóna termék leírás részben találsz. 😉

Comments are closed.