Az egészséges csokoládé

Gyömbérgyökér
Gyömbér a házipatika sztárja
2020-06-29
Egészséges csokoládé és kakaóbab

Ördögi csábító, zsírpárnák okozója, vagy jótékony boldogsághormont felszabadító szuperélelmiszer? Mítosz, vagy pedig létezik az egészséges csokoládé? A téma, amiről beszélni kell, mert olyan édes és finom, mmm…

Merülj mélyebbre a csokoládé csodálatos világába, és fedezd fel hogyan élvezheted bűntudat nélkül.

Az egészséges csokoládé valóban létezik

Légy őszinte! Az egészséges csokoládé álomszerűen hangzik. Miközben azon gondolkodsz, hogy itt az ideje, hogy lemondj az édességektől, majd belepréseld magad a futónadrágodba és elkezd a brokkoli párolását. Azonban a fejedben egy hátsó kis hang azt mondja:

„Talán van egy másik út … Talán létezik az egészséges csokoládé.”

Ez a kis hang igazat mond. Hallgasd meg!

Nézzük az összetevőket, avagy mi is a csokoládé

Egészséges csokoládék

A csokoládé legfontosabb alkotóeleme a kakaóbab és a kakaóvaj. Tele vannak antioxidánsokkal, flavonoidokkal, fontos zsírsavakkal, melyek csökkentik a bőr gyulladását, és hatékonyak a pikkelysömör és az ekcéma ellen is. Tartalmaz még E vitamint is, ami igazán fontos a bőr számára és értékes polifenolokat, melyek gátolják a bőr öregedését. Tehát eddig a pontig a csoki teljesen egészséges, idáig nincs is vele semmi gond. Nézzük hol rontjuk el a csokoládét.

Az ördög a részletekben rejlik, de az egészség is.

Maga a kakaó valójában rendkívül jótékony hatással van az egészségére, még szuperételnek is minősül.

A probléma az egyéb hozzáadott, legtöbbször nem természetes összetevőkből fakad. Ami főként feldolgozott, finomított cukor, gyenge minőségű tejpor, stabilizátorok, tartósítószerek és aromák. Bizony a cukor, aminek rengeteg káros hatása van. Többek között fokozza a szervezetben fennálló gyulladásokat, kalciumot és vitaminokat von el szervezettől, fogszuvasodást okoz, és persze durván hízlal!!!

Bár nagyon ízletesek, de ha jót akarsz Magadnak, akkor az ilyen „elrontott” csokoládékat el kell kerülnöd.

A csokoládé alapvetően olyan növényi származék, amely szervezetünk és az egészséges bőr számára nélkülözhetetlen vitaminok természetes forrása, és egyszerűen fogalmazva túl sok jót tartalmaz a kakaóbab, hogy teljesen lemondjunk róla. 🙂

“Sehol másutt a természetben nincs annyi értékes tápanyag olyan kis helyen felhalmozva, mint a kakaóbabszemekben.” mondta Alexander von Humboldt és mennyire igaza volt… 🙂

Miről ismerszik fel az egészséges csokoládé?

Egészséges csokoládé

Az egészséges csokoládé kakaó és így antioxidáns tartalma is igen magas.

A jó megoldás tehát, hogy kizárod a káros, mesterséges adalékanyagokat és kiváló minőségű csokoládét vásárolsz, ami minimum 70% kakaót tartalmaz. Ezek leginkább étcsokoládék, kissé kesernyésebbek, intenzívebb ízvilággal rendelkeznek és sokkal kevesebb cukrot tartalmaznak.

Cukormentes csokoládék

Szerencsére egyre gyakrabban találkozni az áruházak polcain természetes édesítőszereket tartalmazó csokoládéval. Egészségesebbek, mint cukros társaik, de esetükben is fontos a mértékletesség. A xillit, stevia, eritrit, illetve ezek keveréke „nagyobb” mennyiségben hasmenést okozhat.

Mértékletes fogyasztás

Másik fontos szempont a mértékletesség. Csak egy-két kockát törj le, ne egyél meg egyszerre egy egész tábla csokoládét. Légy ínyenc, vigyél be kevesebb kalóriát. Amikor eszed, ne harapd, hanem élvezd ki, ahogy szétolvadnak a csokikockák a szádban és ezáltal a felszabadított boldogság hormonok szétáradnak testedben és átható nyugalom és elégedettség járja át a lelkedet. 😊

Egészségedre!

Még több jótékony összetevő és hatóanyag

A sötét színű étcsokoládéban ezen felül polifenolok találhatóak, amelyek hatékonyak a rák elleni küzdelemben, védik a bőrt az ultraibolya sugárzástól, harcolnak a szabad gyökökkel, öregedésgátló hatásúak, elősegítik az agy egészségét, csökkentik a gyulladást és támogatják a normál vércukorszintet.

A benne található tápanyagok közé tartozik még a magnézium, a réz és a vas.

Kakaóvaj kívül, belül

A kakaóvaj lényegében kakaóbabból származó zsír. A benne található vitaminok jótékony hatással vannak a bőrre. Ide tartozik az E-vitamin, amely az egyik legfontosabb tényezője a bőr egészségének és védelmének. Ezenkívül jelen van a K-vitamin, amely olyan bőrproblémák kezelésére szolgál, mint például véraláfutás vagy égési sérülés.

A kakaóvajról és napkrémként való felhasználásáról pedig egy külön blogcikket is olvashatsz itt az oldalon.

Az egészséges csoki, és a benne található kakaóvaj emiatt nem csak elfogyasztva, belsőleg, hanem külsőleg a bőrápolásban is hasznos és egészséges.

Ezért használom én is természetes alapú kézműves szappanjaim alapanyagaként.

Nagy kedvencem az édes narancs csokoládécsók szappan. Illata Olaszországot juttatja eszembe. Narancsfaültetvények és a fantasztikus csokoládéfagylaltok. Ez a boldogságkombináció egy szappantömbbe zárva.

Ha pedig tisztán a kakaóvajra vágysz, amiből vagy finomságokat készíthetsz, vagy testápolót, napvédőkrémet készítenél itt találod.

Az eperszappan szinte az összes értékes növényi olajat tartalmazza, mint az olívaolajat, kókuszolajat, szőlőmagolajat, sheavajat és a kedvencemet a kakaóvajat. Hűha, micsoda kombináció!

Comments are closed.